top of page
Consiliere pre/postnatala | carmengrigorescu.ro

Consiliere pre/postnanală

Consilierea în sarcină reprezintă o relaţie de comunicare ce se stabileşte între consilier şi femeia însărcinată în condiţii de confidenţialitate şi are drept scop ajutorarea gravidei în identificarea nevoilor legate de perioada sarcinii si luarea unei decizii informate privind sănătatea mamei şi a viitorului copil.

La fel de bine cum poate fi o perioada a bucuriei, sarcina si post-partumul reprezinta o perioada de maxima vulnerabilitate pentru parteneri, in care echilibrul si dinamica anterioara a cuplului se modifica complet si in care pot apare multe probleme relationale si de cuplu.

In perioada postnatala apar schimbari multiple: psihice, corporale, hormonale, relationale, etc. Marea majoritate cuplurilor simt emotii in timpul sarcinii si dupa venirea bebelusului, fenomene absolut firesti intr-o perioada de transformari psihice si afective.

 

Tulburari psihologice intalnite frecvent:

Clasificate drept depresie pre și postnatală, tulburările de dispoziţie perinatală (in primele luni dupa nastere) sunt un rezultat al schimbărilor fiziologice şi hormonale pe care organismul le suferă din cauza stresului implicat în timpul sarcinii. Există diverse tulburări  care afectează femeile în timpul sarcinii şi tulburari care apar după naștere.

Anxietatea şi depresia constituie tulburări emoţionale majore în etapa perinatală. Clasificarea clinică a tulburărilor de dispoziţie perinatală numește trei grupe majore de tulburări psihice în timpul sarcinii:

1.Depresie majoră:

Depresia gestaționala şi postpartum:  este o tulburare a stării de spirit, care poate afecta grav viaţa mamei şi a copilului. Afectează aproape 10% din femeile gravide şi reprezintă un risc pentru mamă şi copil. Afecțiunea cunoscută sub numele de depresie postpartum se dezvoltă după naşterea copilului. Factorii declanşatori ar putea fi creşterea rapidă a nivelului de hormoni în timpul sarcinii sau modificarea nivelurilor de substanţe chimice din creier, care reglează starea de spirit. Alte cauze ale depresiei ar putea fi evenimente stresante, traume din trecut sau un deces în familie.

Simptomele de depresie majoră la gravide includ:

Dificultate de a dormi sau somn îndelungat;

Pierdere în greutate sau schimbarea apetitului;

Iritabilitate sau stări de dispoziţie alternante;

Oboseală constantă sau lipsă de energie;

Nelinişte;

Comportament imprevizibil, neobişnuit sau bizar;

Gânduri recurente de sinucidere;

Sentiment de vinovăţie sau inutilitate.

Depresia netratată poate duce la abuz de substanţe, autoagresiune sau suicid. De asemenea, depresia postnatală poate afecta capacitatea unei mame de a contribui la dezvoltarea cognitivă şi emoţională a copilului.

 

2.Tulburările clinice de anxietate:

Acestea pot apărea în timpul sarcinii şi după naştere (de obicei în termen de şase luni până la un an)  şi, de multe ori, necesită tratament. La fel de comune ca depresia, tulburările de anxietate sunt caracterizate prin atacuri de panică, hiperventilaţie şi tulburări obsesiv compulsive. Femeia poate avea în mod repetat gânduri sau imagini înfricoşătoare vizavi de ce i poate întâmpla copilului ei.

3.Psihoza postpartum:

Aceasta este cea mai extremă formă de boli psihice perinatale. Apare în termen de câteva săptămâni de la naştere şi constituie o urgenţă medicală. Această formă de depresie maternă poate duce chiar la pruncucidere.

 

Deşi efectul medicamentelor psihotrope în timpul sarcinii nu a fost evaluat în totalitate, riscurile asociate cu bolile psihice în timpul sarcinii şi după naştere trebuie luate serios în considerare şi afecțiunile trebuie tratate corespunzător. Unul din cele mai bune tratamente pentru aceste probleme este psihoterapia.

 

Nu numai că este sigură şi sănătoasă pentru mamă şi copil, dar funcţionează pentru determinarea cauzei principale a depresiei şi poate ajuta mama să îşi gestioneze sentimentele de tristeţe, vinovăţie sau inutilitate.

Programează-te:

Nu am putut găsi ceea ce cauți

Se pare că nu există încă servicii de rezervat, te rugăm să ne contactezi pentru mai multe informații.

bottom of page