top of page
Caută

10 idei de jocuri în mașină spre grădi


Nu știu cum e la tine dimineața dar la noi e cam așa: în timp ce încerc să îmi beau cafeaua, copilul sare prin casă căutând o jucărie foarte importantă care „sigur e în pantoful lui tati”. Apoi ne urcăm în mașină și începe întrebarea tradițională: „Cât mai avem până la grădi?”


Într-o zi, după ce am zis pentru a șaptea oară „mai avem puțin”, m-am gândit: dacă tot suntem blocați 20 de minute în trafic, de ce să nu facem ceva distractiv? Așa s-a născut ideea de a transforma drumul spre grădi într-o aventură.

Așa a învățat Mara, fetița mea, culorile, cifrele, literele. A învățat să fie atentă la ce se întâmplă în jur, să cânte, să observe, să râdă și să danseze (pe scaun, cu centura pusă, desigur). Avem playlisturi cu sute de melodii, povești audio preferate, ghicitori zilnice și ritualuri de conectare care au transformat complet diminețile noastre.


Dacă te-ai săturat de „mai avem mult?” sau de momentele de tăcere apăsătoare cu ochii pe ceas, uite 10 idei care pot schimba complet atmosfera din mașină.


1. Cine vede primul?Un clasic care nu dă greș. „Cine vede primul o mașină galbenă?”, „Cine găsește o bicicletă?”, „Cine vede un panou cu litera R?”. E un joc simplu care dezvoltă atenția vizuală, vocabularul și spiritul de observație. După câteva dimineți, copilul începe să „vadă” lumea altfel, cu curiozitate, atenție și entuziasm. Și bonus, nu mai întreabă din 3 în 3 minute dacă am ajuns.


2. Ghicitori în lanț. Încep eu cu o ghicitoare iar dacă o ghicește, continuă ea. Dacă nu, îi dau indicii. Ce e și mai amuzant e când inventăm ghicitori pe loc. Uneori au logică, alteori sunt complet fanteziste. De exemplu: „Ce e mic, verde și țipă când îl pui pe scaun?” răspunsul a fost „un brocoli care nu vrea la grădi”. N-am comentat. Am râs și am mers mai departe. Ghicitorile dezvoltă gândirea logică, exprimarea clară, vocabularul și mai ales capacitatea de a asculta și de a aștepta rândul. Iar când sunt inventate, se exersează și creativitatea.


3. Melodia săptămânii (cu mișcare marca Geanina Studencu). Avem în mașină un playlist cu de toate: cântece vechi, cântece noi, și de vreo 3 ani.. Geanina Studencu. Muzica pe care o foloseste ea la ateliere are ritmuri clare, vesele, perfecte pentru copiii mici dar e faina și pentru părinții care au nevoie de un strop de energie matinală.

Ce facem? Alegem o melodie pentru o săptămână întreagă. O ascultăm zilnic iar între timp inventăm mișcări simple: bătăi din palme la refren, genunchi-palme-genunchi la strofă, mâini în aer la final.

După câteva dimineți, iese o coregrafie: începutul are palme – genunchi – palme, mijlocul: rotim mânuțele în aer de două ori, finalul: întindem mâinile în față și strigăm „taa-daa!”

Pe lângă distracție, exersăm coordonarea, simțul ritmic, secvențierea și atenția auditivă. Și nici nu-ți dai seama câtă mișcare poți face în centura de siguranță!


4. Ce s-a întâmplat ieri? Ce crezi că o să fie azi? Folosim drumul ca timp de conectare. Întreb ce i-a plăcut ieri, ce a fost greu, ce a visat, apoi o provoc să își imagineze cum va fi ziua de azi. Această rutină simplă dezvoltă conștiința de sine, vocabularul emoțional, memoria și planificarea.


5. Spune o poveste. Construim împreună o poveste: eu încep cu o propoziție, ea continuă apoi iar eu. Câteodată iese ceva logic, alteori se termină cu un elefant care cântă la vioară pe acoperișul grădiniței. Nu contează. Jocul dezvoltă imaginația, coerența narativă, flexibilitatea gândirii și o groază de râsete.


6. Cuvântul secret. Eu aleg un obiect și dau indicii: „E moale, îl vezi dimineața și îl strângi în brațe.” Dacă ghicește (perna!), schimbăm rolurile. Acest joc susține gândirea logică, formularea clară a enunțurilor și învățarea prin deducție. Plus că e un exercițiu bun de ascultare și atenție.


7. Cuvinte care încep cu...Alegem o literă și ne provocăm reciproc cu cuvinte care încep cu ea. Pentru un plus de provocare, stabilim o temă: „cuvinte cu P pe care le poți duce în excursie”, „cuvinte cu M care pot dansa”. E o combinație de vocabular, fonologie, clasificare și distracție pură.


8. Ascultăm o poveste audio și o discutăm. Accesam povesti audio pe Spotify pe care le ascultăm împreună. După fiecare, discutăm: „Ce ți-a plăcut cel mai mult?”, „Cum te-ai simțit când ursul a rămas singur?”, „Tu ce ai fi făcut în locul personajului?”


9. Jocul emoțiilor. Eu mimez o emoție – tristețe, furie, bucurie, teamă – iar ea trebuie să o ghicească. Apoi schimbăm rolurile. Discutăm apoi scenarii reale: „Cum te simți când e gălăgie la grădi?”, „Ce faci când ești tristă?”


10. Jocul tăcerii. Cine poate sta tăcut până la următorul semafor? Sau până când vedem o mașină albastră? E favoritul meu – și, surprinzător, uneori și al ei. Pe lângă o binevenită liniște, exersăm autocontrolul, concentrarea și respectarea regulilor simple.


Așa că data viitoare când vă urcați în mașină, în loc de clasicul „mai avem mult?”, pornește cu „gata de un joc?”. Poate fi un moment scurt dar plin de învățare, conectare și bucurie. Copiii învață din joacă iar tu câștigi o dimineață mai calmă și plină de sens.

 
 
bottom of page